- aed-expert.nl
- Elektroden
Elektroden
Vervangende elektroden
De elektroden van een AED hebben een levensduur van gemiddeld 2 jaar. Ze kunnen maar één keer gebruikt worden en moeten daarna worden vervangen. In dit menu vindt u verschillende elektroden. Variërend van modellen voor volwassenen tot elektroden die gebruikt kunnen worden bij kinderen jonger dan acht jaar. Lees onder aan deze pagina meer over het gebruik van elektroden.
is een klasse shop"

Getoonde producten: 1 - 2 van 2
Meer weten? Lees dan even verder
Hoe werken elektroden?
De meeste elektroden zijn zelfklevend en zijn voorzien van een gellaag. Sommige kunnen gebruiksklaar worden aangesloten op de AED. Dat scheelt natuurlijk weer kostbare tijd. Door middel van de twee zelfklevende elektroden, die men dient aan te brengen op de ontblote borst van het slachtoffer, analyseert de AED het hartritme. Mocht dit abnormaal zijn, dan zal dit door de AED worden aangegeven (dit kan via visuele en/of gesproken instructies geschieden) en vervolgens geeft de AED aan dat er een stroomstoot toegediend moet worden. De stroomstoot wordt vervolgens via de elektroden toegediend.
Elektroden om te gebruiken bij kinderen
De kans dat een kind van 8 jaar of jonger een hartstilstand krijgt is klein. Mocht dit wel het geval zijn, dan wordt deze hartstilstand vrijwel nooit of zelden veroorzaakt door een ritmestoornis, die defribilleerbaar is. Niettemin bieden bepaalde fabrikanten de mogelijkheid om speciale kinderelektroden op de AED aan te sluiten. Deze zijn kleiner en geven minder stroom af. Het energieniveau zal namelijk door de AED automatisch worden aangepast. Deze functie wordt ook wel kinderreanimatieprotocol genoemd. Er zijn ook AED’s die met een zogenaamde kindsleutel werken. Hierbij worden dezelfde elektroden gebruikt, als voor volwassenen, alleen wordt middels de kindsleutel het kinderreanimatieprotocol in gang gezet.